U trendu

Talibanska administracija od danas isplaćuje zaostale plate

KABUL – Talibanska administracija u Avganistanu počeće od danas da isplaćuje zaostale plate vladinim službenicima, izjavili su zvaničnici.

Administracija duguje hiljadama avganistanskih vladinih službenika najmanje tri mesečne plate, preneo je Rojters.

„Ministarstvo finansija navodi da će, počevši od danas, plate svih vladinih službenika i osoblja u protekla tri meseca biti isplaćene u potpunosti“, napisao je portparol talibana Zabihulah Mudžahid na Tviteru. Za sada nije jasno odakle će biti obezbeđena sredstva za isplatu plata.

Čak i pre nego što su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom prošlog avgusta, mnogi radnici u javnom sektoru nedeljama nisu bili plaćeni.

Nakon što su talibani preuzeli vlast, milijarde dolara sredstava avganistanske vlade u inostranstvu, u SAD i Evropi su zamrznute.

Posle sastanka održanog u četvrtak između specijalnih izaslanika Nemačke i Holandije i talibanskih zvaničnika u Kabulu, izaslanici su izrazili spremnost da istraže mogućnost plaćanje zaposlenih u zdravstvenom i obrazovnom sektoru direktno preko međunarodnih organizacija.

Za sada se ne zna da li je današnja najava talibana povezana sa tim.

Drugi portparol talibana, Inamulah Samangani, napisao je danas na Tviteru da se dnevni prihodi talibanske administracije povećavaju iz dana u dan.

„Ministarstvo finansija navodi da smo u poslednjih 78 radnih dana u poslednja tri meseca ostvarili prihod od oko 26,915 milijardi avgana (288 miliona dolara)“, istakao je on.

„Samo u sredu smo prikupili 557 miliona avgana (5,9 miliona dolara)“, naveo je Samangani, pozivajući se na Ministarstvo finansija i dodao da će se uskoro nastaviti i isplata penzija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar