Tbilisi: Demonstranti traže propocionalan izborni sistem

TBILISI – Hiljade ljudi okupile su se danas na dva protesta u centru Tbilisija zahtevajući parlamentarne izbore po proporcionalnom sistemu.

Skupovi su održani ispred zgrade parlamenta i u blizini zgrade Opere i baleta organizovao je Savez patriota Gruzije.

Poslanik Goča Tevdoradze rekao je da će se protesti nastaviti na neodređeno veme ako vlasti ne preispitaju ustavni zakon i odluče da izbvori budu održani po proporcionalnom sistemu, kao i da će demonstranti u tom slučaju izneti još jedan zahtev – ostavku vlade.

„Nećemo štedeti truda da nateramo ove vlasti da odu. Oni moraju da daju narodu pravo na izbor“, rekao je Tevdoradze, prenosi Tas s.
Na protestu su u ucestvovali aktivisti opozicione stranke Kartuli Dasi i pokreta Gruzijski marš.
Parlament Gruzije odbio je 14. novembra da podrži zahteve za ustavne promene, kako bi parlanetarni izbori 2020. godinebili održani po proporcijanlnom sistemu, umesto dosadašnjeg mešanog sistema.

Protiv usvajanja nacrta novog zakona bili su poslanici vladajuće stranke Gruzijski san – demokratska Gruzija, iako su ga i podnele pojedinje njihov stranačke kolege.
Odmah posle glasnja članovi vladajuće stranke koji su se zalagali za ustavne promene počeli su da napuštaju stranku.

Održavanje izbora po proporcionalnom sistemu bio je jedan od zahteva demonstranata koji su protestovalio ispred gruzijskog parlamenta tri meseca, od 20. juna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.