U trendu

Tedros: Jacati ulogu SZO radi bolje zdravstvene bezbednosti

DŽAKARTA – Napori za pospešivanje globalne zdravstvene bezbednosti u nekoj od budućih zdravstvenih kriza će uspeti samo ako se ojača i uloga Svetske zdravstvene organizacije, izjavio je danas generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

On je putem video linka u obraćanju učesnicima sastanka finansijskih lidera G20 u glavnom gradu Indonezije, odgovarao na predloge da se uspostavi poseban globalni zdravstveni fond sa zadatkom da obezbedi sredstva za hitne slučajeve, vakcine i druge medicinske potrebe, prenosi agencija Rojters.

“Jasno je da je u centru ovakve arhitekture svetu potrebna jaka i održivo finansirana SZO, sa svojim jedinstvenim mandatom, jedinstvenom tehničkom ekspertizom i jedinstvenom globalnom legitimnošću”, rekao je Tedros na jednoj panel diskusiji na sastanku.

„Svi napori da se unapredi upravljanje, sistemi i finansiranje globalne zdravstvene bezbednosti, mogu uspeti samo ako takođe doprinesu unapređenju uloge SZO“, kazao je GTedros.

Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca je tokom diskusije rekao da “SZO mora da ostane u centru globalne zdravstvene arhitekture”, ali je naglasio da se mora raditi još više „na stvaranju jače arhitekture zdravstvene politike”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.