U trendu

Tegeltija: Privrednici i građani BiH apsolutno podrzavaju OB

OHRID – Predsedavajući Saveta ministar BiH Zoran Tegeltija izjavio je danas na samitu Otvoreni Balkan u Ohridu da, nažalost, u BiH ne postoji konsenzus oko te regionalne inicijative iz političkih razloga, iako je apsolutno podržavaju i poslovna zajednica i građani.

„Iskreno se nadam da sam poslednji koji govori kao posmatrač ili gost OB već kao punopravni član“, rekao je Tegeltija.

Istakao je da u BiH ne postoji konsenzus oko projekta OB, niti ozbiljnih odgovara zašto, niti negativnih odgovora, već samo ćutanje.

„Ako imate pisanu inicijativu i ona stoji u fiokama onih koji bi trebalo da odluče. Po meni, razlozi su predrasude iz prošlosti o tome ko je predlagač ove inicijative i ko će da iz toga profitira, da li je ovo zamena za ZB ili EU. Deo je i političkih uticaja pojedinih grupacija koje smatraju da bi to bio neuspeh ako bi se ovakve inicijative prihvatile. Uvek u BiH ima i uticaja sa strane, pojedinaca i ambasada, koji smatraju da BiH ne treba da bude u OB“, naveo je Tegeltija.

Smatra i da u BiH u poslednje dve godine nije bilo dovoljno hrabrosti da se pristupi Otvorenom Balkanu.

„I sada se postavljaju pitanja u BiH šta ja to radim ovde. Znam da sva poslovna zajednica u BiH apsolutno podržava inicijativu OB i ona je za mene osnov razvoja naše društva i znam da najveći broj građana u BiH podržava ovaj projekat“, naglasio je Tegeltija.

Kaže da su spremni da potpišu sve odluke OB čim se za to donese politička odluka u BiH i da je siguran da OB može pokrenuti sav potencijal ovog regiona, kao i da je siguran da će BiH pre ili kasnije postati članica OB.

Gledajući obraćanje Eskobara i njegovu podršku OB, uliva mi uverenje će BiH brzo postati članica OB, naveo je Tegeltija.

„Kada je bila pandemija zatvorili smo granice i pokušavali da nabavimo sve samo za sebe, a onda je Vučić počeo da poklanja vakcine, ne da prodaje, već poklanja i otvorila se neka druga slika o toj situaciji“, istakao je Tegeltija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.