U trendu

Tegeltija: Stranci najodgovorniji za krizu u BiH

BANJALUKA – Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je da će u BiH morati da dođe do konsenzusa ljudi koji žive na tim prostorima i da je najveća odgovornost za krizu u BiH trenutno na međunarodnoj zajednici.

„Ne mislim na ljude koji su trenutno u BiH, već i na one koji su dugi niz godina ovde i koji su, pokušavajući da dokažu uspešnost svog projekta, mnoge stvari lomili preko kolena, formirali institucije mimo Ustava i davali im ovlašćenja i pravo da se ponašaju i donose odluke onako kako oni misle da treba i sada je to dostiglo vrhunac“, rekao je Tegeltija u intervjuu za „Nezavisne novine“.

Istakao je da je problem u tome što međunarodna zajednica nije spremna da kaže da su neke reforme, kao što je reforma pravosuđa, bile neuspešne i da ne želi da razgovara o tim stvarima u globalu, već samo u pojedinačnim delovima.

Tegeltija je rekao da je preduslov za to da Savet ministara počne da radi povlačenje odluke Valentina Incka, bivšeg visokog predstavnika u BiH.

„Ta odluka mora biti uklonjena iz pravnog sistema BiH, a način na koji će oni to raditi nama nije važan. Ona je u pravnom sistemu mimo svih pravila i normi i oni koji su omogućili da to dođe u pravni sistem neka odluče kako će je ukloniti“, istakao je Tegeltija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar