U trendu

Tegeltija: Zamor procesa proširenja EU nikome ne donosi dobr

TIRANA – Zemljama zapadnog Balkana treba omogućiti značajniju ulogu i tešnje odnose sa EU, a zamor procesa proširenja, koji je evidentan, nikome ne donosi dobro i usporava sve procese, poručio je predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Tegeltija je to izjavio nakon susreta u Tirani s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, navodeći da je pandemija virusa korona podsetila na značaj saradnje, solidarnosti i efikasnije koordinacije i da je Berlinski proces regionalnu saradnju podigao na viši nivo i dao značajan doprinos ubrzavanju rešenja nekih pitanja.

„Proširenje EU na zapadni Balkan je dvosmeran proces i potreban je novi impuls, kako procesu proširenja, tako i procesu pristupanja. Opšti je utisak da EU stvara iluziju otvorene politike proširenja, istovremeno držeći izglede za pristupanje što udaljenijim. Promena ovakve politike bi bila impuls za dinamizaciju reformi“, rekao je Tegeltija, prenose Nezavisne novine.

Predsedavajući Saveta ministara BiH smatra da bi zemljama zapadnog Balkana trebalo omogućiti značajniju ulogu i učešće u procesima EU i tešnje veze sa Unijom i pre formalnog ispunjavanja kriterijuma i uslova za članstvo.

„Zamor procesa proširenja, koji je evidentan, nikome ne donosi dobro i usporava sve procese“, naglasio je Tegeltija.

Kancelarka Nemačke, koja je u okviru posete zemljama zapadnog Balkana razgovarala i s premijerima Albanije Edijem Ramom, Sbije Anom Brnabić, Severne Makedonije Zoranom Zaevim, Crne Gore Zdravkom Krivokapićem i s premijerom samoproglašenog Kosova Aljibonom Kurtijem zatrazila je od lidera da ojacaju regionalnu saradnju u njihovoj težnji ka članstvu u EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.