U trendu

Teheran: Eksplozijom 'manje oštećen' teretni brod 'Saviz'; AP: To je ploveća vojna baza

Iranski „trgovački brod ‘Saviz’ “ danas je „manje oštećen u Crvenom moru“ eksplozijom koja je predmet istrage, saopštio je portparol Ministarstva spoljnih poslova u Teheranu, Said Hatibzadeh.

Eksploziju kod obale Džibutija u utorak, na brodu „Saviz“ kojeg koriste iranske oružane snage, kako je ranije javila iranska agencija Tasnim, izazvao je napad magnetnim minama, a „Njujork tajms“ objavio da je eksplozija „delo Izraelaca“, prenela je agencija AFP.

Iran je ranije saopštio da je „u koordinaciji“ s Medjunarodnom pomorskom organizacijom UN, „Saviz“ kao „civilni brod rasporedjen u regionu Crvenog mora i Adenskog zaliva da bi se osigurala bezbednost“ plovnih puteva.

„Ovaj brod je služio kao logistička stanica – tehnička i logistička podrška – Irana u Crvenom moru“, dodao je iranski predstavnik.

Medjutim, agencija AP je danas popodne prenela iz Dubaija, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, da se veruje da je napadnuti iranski brod ploveća baza paravojne Revolucionarne garde Irana i da je godinama usidren u Crvenom moru u blizini Jemena.

Napad je izveden dok su Iran i svetske sile sedeli u Beču na prvim pregovorima o mogućem ponovnom uključenju SAD u oslabljeni sporazum usmeren na suzbijanje iranskog nuklearnog programa, te taj naad pokazuje da bi događaji mogli da spreče te napore – smatra AP.

Napad na taj brod čije je dugotrajno prisustvo u regionu Saudijska Arabija više puta kritikovala, izveden je i u vreme kada Zapad i stručnjaci Ujedinjenih nacija kažu da je Iran dao oružje i podršku pobunjenicima u dugogodišnjem ratu u Jemenu, što Iran poriče iako je takvo oružje nadjeno.

Iran je prethodno tvrdio da brod „Saviz“ koji naziva „trgovačkim“, pomaže u suzbijanju pirata u Crvenom moru i moreuzu Bab el-Mandeb, ključnom tesnacu međunarodnog brodarstva.

Izraelski zvaničnici odbili su da komentarišu napad na brod, kao i iransko preduzeće koje je njegov vlasnik.

Centralna komanda oružanih snaga SAD je samo rekla da je upoznata sa izveštajima o napadu na brod i da američke snage nisu umešane.

Po podacima sajtova koji prate kretanje brodova, „Saviz“, u vlasništvu državne kompanije Irana „Shipping Lines“, doplovio je u Crveno more još krajem 2016. godine, a narednih godina polako otplutao sve do uz obalu afričke države Eritreje. Verovatno je da se posada menja i snabdeva s iranskih brodova koji tuda plove, piše AP.

Fotografije saudijske vojske koje je pribavila agencija AP, pokazuju da su na tom brodu ljudi u vojnim uniformama i da imaju male čamce za prevoz tereta kojima bi mogli stići do obale Jemena.

Na slikama se na brodu vide i razne antene koje je saudijska vlada opisala kao neobične za trgovački brod, sugerišući da je to oprema za elektronski nadzor. Na drugim slikama se na brodu vide postolja za teške mitraljeze kalibra 50.

Vašingtonski Institut za bliskoistočnu politiku nazvao je „Saviz“ „admiralskim brodom Irana“ u regionu, takodje ga opisujući kao bazu za prikupljanje obaveštajnih podataka i skladište oružja za iransku Revolucionarnu gardu.

„Saviz“ je bio pod međunarodnim sankcijama do iranskog nuklearnog sporazuma sa svetskim silama iz 2015. godine, kada je Teheran oslobađen sankcija u zamenu za ograničavanje obogaćivanja uranijuma. Prethodna vlada SAD, predsednika Donalda Trampa, kasnije je obnovila američke sankcije protiv broda „Saviz“ u okviru svoje odluke da se jednostrano povuče iz medjunarodnog sporazuma s Iranom.

U junu 2019. godine Saudijska Arabija je prevezla jednog teško oblelog Iranca sa „Saviza“ kada je Teheran putem Ujedinjenih nacija tražio takvu pomoć.

Usred širih tenzija između SAD i Irana, niz misterioznih eksplozija pogađao je brodove u tom regionu, uključujući neke Ratne mornarice SAD za koje je optužen Iran. Među nedavno oštećenim bio je i izraelski brod za prevoz automobila, za šta je Izrael okrivio Iran. Pored toga, jedan iranski trgovački brod je oštećen u Sredozemnom moru.

Iran je optužio Izrael za nedavnu seriju napada, uključujući misterioznu eksploziju u julu koja je uništila napredno postrojenje za sklapanje opreme za nuklearne postrojenju u Natanzu. Drugi takav slučaj je novembarsko ubistvo Mohsena Fahrizadeha, vrhunskog iranskog naučnika koji je pre dve decenije osnovao vojni nuklearni program Islamske Republike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.