Teheran smatra da neće doći do sukoba u regionu

TEHERAN – Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif ocenio je da neće doći do novog rata u regionu, da Teheran ne želi sukob i istakao da nijedna zemlja nema iluziju da može da se sukobi sa Iranom.

Do porasta napetosti u regionu došlo je pošto je američka ambasada u Iraku ranije saopštila da je od Stejt departmenta dobila naređenje da svo osoblje koje nije neophodno, odmah napusti tu zemlju zbog pojačanih tenzija u odnosima SAD sa Iranom, preneo je Rojters.

Upozorenje je usledilo pošto je Vašington prošle nedelje saopštio da je otkrio navodne nove pretnje iz Irana, koje su, kako je navedeno, usmerene na Amerikance i američke interese, prenosi AP.

Potom je portparol nemačkog Ministarstva odbrane saopštio da ta zemlja obustavlja vojnu obuku u Iraku zbog povećanih tenzija u regionu, tvrdeći da Berlin ima određene naznake da postoji rizik od napada koji bi imao podršku Irana.

Nemačkoj se pridružila Holandija, koja je suspendovala misiju u Iraku, a čiji je cilj bio pružanje bezbednosne pomoći lokalnim vlastima. Naime, osoblje holandske vojske je u saradnji s drugim stranim trupama pomagalo u obuci iračkih snaga u Erbilu na severu Iraka, preneo je Rojters.

Oglasio se i emir Kuvajta Sabag Al-Ahmed Al-Džabir Al-Sabah, koji je poručio da kuvajtska vojska mora da bude spremna zbog konflikata na Bliskom Istoku, koji su doveli do stanja nesigurnosti i smanjene bezbednosti.

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je svom timu za nacionalnu bezbednost i drugim saradnicima kako ne želi da se tenzije sa Teheranom pretvore u novi rat, ali je takođe jasno stavio do znanja da će zaštititi američke interese u regionu, kažu američki zvaničnici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.