U trendu

Teheran: Talibani odrzali razgovore sa svojim protivnicima

KABUL – Talibanska vlast Avganistana održala je tokom vikenda razgovore sa visokim liderima anti-talibanskog pokreta, saopštili su danas talibani.

Tokom razgovora u Teheranu, prvog ove vrste, liderima anti-talibanskog saveza je rečeno da mogu da se vrate u Avganistan i obećana im je sigurnost, kazao je ministar spoljnih poslova u talibanskoj vladi Amir Kan Mutaki.

Anti-talibansku alijansu, poznatu kao Nacionalni front otpora, vodi Ahmed Masud, sin anti-talibanskog borca Ahmada Šaha Masuda, koji je ubijen 2001. godine.

Grupa se udružila nakon što su talibani sredinom avgusta osvojili Kabul bez borbe, a tada se Ahmedu Masudu pridružio bivši guverner zapadne provincije Herat, Ismail Kan.

Nakon osvajanja vlasti 15. avgusta i povlačenja SAD i NATO snaga iz Avganistana, anti-talibanski borci su pružali otpor u dolini Pindžšir nekoliko nedelja, ali su ih talibani porazili.

Od tada, bilo je izveštaja o talibanskim osvetama prema Pindžšircima koji su najbrojniji u tom regionu i predstavljaju okosnicu saveza otpora.

„Mogu da se vrate u Avganistan i da ne brinu“, rekao je Mutaki u video snimku dostavljenom medijima, ali zasad nema komentara anti-talibanskog pokreta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.