U trendu

Tehnološki giganti pozivaju premijera Malezije na razgovor

KUALA LUMPUR – Kompanije Fejsbuk, Gugl, Mikrosoft i Amazon zatražile su sastanak sa novim premijerom Malezije Ismalom Sabrijem Jakobom kako bi od njega zatražile dozvolu da strani brodovi popravljaju podmorske kabolove u vodama te zemlje, saopštila je danas kompanija Alfabet Ink Gugl.

Kako prenosi Rojters, ti tehnološki giganti traže od premijera da Malezija preispita svoju politiku kabotaže i ponovo osnaži izuzetak od zakona, koji je prethodna vlada ukinula.

Pravila kabotaže regulišu aktivnosti u vodama neke zemlje.

Prethodna vlada premijera Muhidina Jasina ukinula je propis koji je stranim brodovima omogućavao da budu angažovani u popravci podvodnih kablova, piše Rojters.

Pomenute kompanije predstavlja malezijsko nacionalno telo za razmenu interneta MyIX, čiji je predstavnik Čiju Kok Hin rekao da bi situacija bila drugačija da je domaća industrija razvijenija i kada bi nekoliko kompanija imalo sposobnosti za popravku kablova.

„Ne vidim gde je šteta u tome da se omogući tehnološkim gigantima da nastave da koriste strane brodove za popravke, a istovremeno prenose znanja lokalnoj industirji i daju joj prostora da se razvije“, rekao je Čiju, dodajući da u Maleziji postoji samo jedna kompanija u tom sektoru, a da ona za to nema kapacitete.

Ministarstvo je u novembru 2020. godine poništilo odluku iz 2019. godine da strani brodovi imaju dozvolu za popravljanje podvodnih kablova.

Tehnološki giganti saopštili su da su „veoma zabrinuti“ zbog prošlogodišnje odluke.

„Ovo izuzeće iz 2019. godine je osigualo da se radovi na popravci podmorskih kablova mogu efikasno sprovesti u kratkom vremenskom roku, čime se minimizira trajanje popravke i ekonomski uticaj prekida kablova“, saopštili su.

Nema još uvek podataka o tome koliko su kablovi oštećeni i kakav je uticaj šteta imala na komunikaciju, a MyIX je saopštio da 98 odsto internet saobraćaja ide podvodnim kablovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.