U trendu

Tenzije između Prištine i Beograda tema i na zasedanju PS SE u Strazburu

Najnovije tenzije između Prištine i Beograda  jedna su od tema o kojoj će se raspravljati na redovnom zimskom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) koje počinje sutra u Strazburu.

Glavna tema zasedanja koje će biti održano od 23. do 27. januara biće posledice ruske agresije na Ukrajinu s aspekta prava i ljudskih prava, uz učešće šefice ukrajinskog Centra za građanske slobode i dobitnice Nobelove nagrade za mir Oleksandre Matvijčuk, objavljeno je na sajtu Saveta Evrope.

„Hitna debata“ o posledicama ruske agresije na Ukrajinu kao i rasprava o tenzijama između Prištine i Beograda pod stavkom „aktuelna pitanja“ naknadno su predložene za dnevni red zimskog zasedanja PSSE koji poslanici treba da potvrde sutra na početku zasedanja.

Prvog dana zasedanja biće izabrani i predsednik i potpredsednici PS SE.

Tokom zasedanja biće predstavljen predlog PSSE o četvrtom Samitu šefova država i vlada Saveta Evrope koji će biti održan 16. i 17. maja u  Rejkjaviku.

Parlamentarcima zemalja SE obratiće se premijerka Islanda Katrin Jakobsdotir i nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, kao i generalna sekretarka SE Marija Pejčinović Burić.

U fokusu jednonedeljne sesije naći će se borba protiv nasilja nad ženama sa debatom o seksualnom nasilju tokom sukoba i zajedničkom debatom o Istanbulskoj konvenciji, o ulozi i odgovornosti muškaraca i dečaka u zaustavljanju rodno zasnovanog nasilja nad ženama i devojkama i o iznalaženju rešenja za bračno zatočeništvo.

Ostale teme na dnevnom redu uključuju uticaj oružanih sukoba na životnu sredinu, problem borca koji se vraćaju sa stranih ratišta i njihovih porodica, kao i etičke, kulturne i obrazovne izazove aplikacija za praćenje kontakata, najavljeno je u Strazburu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.