U trendu

Teodor Meron predsedava žalbenim većem u procesu Karadžiću

Većem koje će voditi postupak po žalbi bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića pred medjunarodnim sudskim Mehanizmom u Hagu predsedavaće američki sudija Teodor Meron (Theodor), koji je i predsednik tog tela koji je pravni naslednik Haškog tribunala.

Kako je danas saopštio Mehanizam, u apelacionom veću u procesu Karadžiću biće i sudije Grasijela Santana (Graciela) iz Urugvaja, Hose Solasa (Jose Soleasa) iz Španije, Vilijam Sekule (William) iz Tanzanije i Van Jonsen (Vagn Joensen) iz Danske.

Sudija Meron sebe je odredio i za sudiju koji će voditi predžalbeni postupak.

Istovremeno, sudija Meron je delimično usvojio zahtev Karadžićeve odbrane da joj se odobri duži rok za najavu žalbe na prvostepenu presudu.

Umesto u roku od 30 dana, tu najavu odbrana će moći da uloži za tri meseca, odnosno 90 dana, od dana prijema nepravosnažne presude. Karadžić će žalbu morati da najavi do 22. juna.

Karadžića je Haški tribunal 24. marta nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Sud je Karadžića oslobodio po tački optužnice za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u sedam bosanskih opština.

Na statusnoj konferenciji 6. aprila Karadžić je presudu nazvao „monstruoznom“, tvrdeći da je tokom sudjenja dokazao da nije kriv, i zatražio je da bude pušten na privremenu slobodu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.