U trendu

Tereza Mej jedno priča bankarima, a drugo glasačima

Procureli snimak otkrio da je britanska premijerka uveravala ljude iz moćnog Goldman Saksa da bi „bregzit” razorio nacionalnu privredu

Liderka torijevaca uhvaćena u istoj dvoličnosti kao Hilari Klinton (Foto: Rojters)
Nakon što je 23. juna Velika Britanija odlučila da napusti Evropsku uniju, „Berliner cajtung” ilustrovao je dve pragmatičarke, Angelu Merkel i Terezu Mej, kako piju čaj. Nemačka kancelarka u karikaturi kaže: „Muškarcima samo treba prepustiti da urade ono što je neophodno…”, na šta se bregzitovska premijerka nadovezuje: „I onda ćeš u nekom trenutku dobiti njihov posao.” List je ukazao na sličnosti dve žene koje su tu gde jesu jer su se držale po strani,  sačekavši ishod dominantno muške bitke. Ali, posle snimka koji je ekskluzivno objavio „Gardijan”, kod Mejove možda politički uspon više neće biti harmoničan kao na karikaturi „Berliner cajtunga”.

Snimkom koji je procurio i dospeo na stranice „Gardijana” obznanjeno je kako Tereza Mej mesec dana pre istorijskog britanskog referenduma bankarima Goldman Saksa ukazuje na suštinske prednosti ostanka zemlje u EU. Mejova, tada ministarka unutrašnjih poslova, zabrinuta je da će kompanije napustiti Ostrvo i preći u kontinentalni deo Evrope ako narod odluči da napusti zajednicu. Dva meseca pre nego što će upravo ona postati bregzitovska premijerka, ona se strahovito brinula da će, kako je upozoravala, izlasak Velike Britanije iz EU imati razoran uticaj na domaću ekonomiju. Bankarima je objašnjavala da je to što je deo trgovinskog bloka EU njenoj i njihovoj zemlji značajno jer upravo zbog toga dobar deo investitora ulaže kod njih.

Od njenog privatnog govora javnost ne bi zanemela da se Mejova kao zagovornik opcije za ostanak i ministarka u vladi Dejvida Kamerona u jeku kampanje nije držala po strani. Govor u Goldman Saksu ozbiljno se suprotstavlja njenim ondašnjim mlakim obraćanjima u javnosti, zbog čega je kolege navodila na zaključak da se ponaša kao da je „neprijateljski špijun”, skriveni pristalica „bregzita” koja glasačima priča drugačije iz oportunih razloga, ubeđena da će suprotna opcija trijumfovati.

Nikada kao na ovom snimku Mejova nije tako ubedljivo govorila o tome da je „bregzit” maltene drugo ime za propast zemlje i da je došlo vreme da London preuzme vodeću ulogu u Evropi. „Gardijanova” ekskluziva zatalasala je Ostrvo, koje je premijerku pozvalo „da bude iskrena prema britanskom narodu”.

Usledile su osude i salve kritika jer i sada, kada je ceo svet video kako bankarima govori o prednostima jedinstvenog tržišta, odbija da ovaj cilj postavi kao prioritet u pregovorima s Briselom umesto namere da izdejstvuje ograničenje slobode kretanja ljudi iz EU.

Opozicione lidere razočaralo je otkriće da je premijerki nedostajalo političke hrabrosti da upozori javnost, dok je privatno bankare informisala o katastrofalnim ekonomskim efektima „bregzita”. Ali, daleko pogubnije im deluje to što Mejova sada kada se dokopala vlasti olako ignoriše sopstvena upozorenja i spremna je da povuče Britaniju iz jedinstvenog tržišta.

Dva meseca kasnije Tereza Mej je kao premijerka u prvom obraćanju parlamentu obećala narodu da će u pregovorima s EU izdejstvovati njihovu volju (na antimigracijskom talasu su isplovili iz unije), koja je prioritet bregzitovske vlade.

Snimak iz Goldman Saksa uzburkao je Ostrvo, ali ono što prikazuje –  sposobnost političara da svima serviraju ono što žele da čuju – jedno glasačima a drugo raznim centrima moći, u političkom svetu nije senzacija. U to smo se uverili, uostalom, i kada su transkripti koje je objavio „Vikiliks” ukazali na to da je Hilari Klinton, predsednički kandidat američkih demokrata, tri puta privatno govorila pred bankarima upravo Goldman Saksa tonom koji je, tu u zatvorenim odajama na Volstritu, bio izrazito blaži nego u javnosti.

Ima ostrvskih kritičara koje odlučan i glasan ton Tereze Mej o bregzitovskom krahu nije rasrdio jer smatraju da je dobro znati da privatno premijerka misli ono što mnogi javno govore već duže vreme te da upravo njen govor dokazuje da borba za jedinstveno tržište treba da bude glavna ambicija vlade.

Autor: Ljiljana Vujić, Politika

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.