U trendu

Terorizam potiče iz Evrope?

Glavni pregovarač sirijske vlade u Ženevi Bašar Džafari ocenio je da terorizam potiče iz Evrope i da smo danas „žrtve evropskog terorizma iz Brisela, Pariza, Londona, Španije, Nemačke, Italije…“, jer omogućavaju prolaz teroristima u Siriju i Irak.

„Danas imamo novi fenomen koji se zove evropski terorizam. Oni su ranije tvrdili da postoji arapski i islamski terorizam“, rekao je Džafari u intervjuu za Juronjuz, odgovorajući na pitanje koja je uloga Evrope u rešavanju sirijske krize.

Džafari tvrdi da su evropske vlade omogućile „prolaz teroristima“ u Siriju i Irak.

„Teško je za poverovati da terorista koji napusti Pariz, London, Brisel, Boston ili Australiju i dođe u Siriju bez vize i pasoša, prođe desetine zemlja i tursko-sirijsku ili jordansko-sirijsku granicu, to učini bez podrške obaveštajnih službi“, naveo je Džafari.

Prema njegovim rečima, za svakog teroristu koji dođe iz Evrope, odgovorna je vlada, bez obzira da li je u pitanju francuska, britanska, belgijska, španska ili italijanska.

„Svaki terorista koji dođe kod nas, njegova vlada je odgovorna. Kada britanski, francuski i australijski premijeri zaprete da će im oduzeti državljanstvo po povratku u zemlju, šta to znači? To znači da te vlade ohrabruju teroriste da ostanu u Siriji i da se ne vrate u Evropu“, kazao je Džafari.

Džafari ističe da bi te zemlje zabranile „protok terorista iz njihovih zemalja“, da stvarno žele da zaustave da oni izvode napade u Siriji i Iraku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.