U trendu

Tilerson doputovao u prvu posetu Moskvi u svojstvu šefa diplomatije SAD

Reks Tilerson doputovao je večeras u prvu posetu Moskvi u svojstvu američkog državnog sekretara sa ciljem da ubedi Rusiju da uskrati podršku sirijskim vlastima predsednika Bašara el Asada.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je uoči Tilersonove posete da je Rusija dobila obaveštajne podatke o planiranim „provokacijama“ sa hemijskim oružjem, za šta bi bila optužena sirijska vlada i dodao da takve optužbe „podsećaju na Irak 2003“, gde oružje za masovno uništenje nikada nije pronadjeno.

Tilerson je prvi američki visoki zvaničnik u poseti Moskvi od dolaska na vlasti predsednika Donalda Trampa koji se tokom predizborne kampanje zalagao za bolje američko-ruske odnose.

Medjutim, situacija u Siriji je unela preokret u ta zalaganja, ocenila je agencija Frans pres podsećajući na napad u Siriji za koji se sumnja da je sproveden hemijskim oružjem a za koji su Zapad i SAD optužuju Asada.

Posle tog napada u kojem je stradalo 87 osoba medju kojima nekoliko desetina dece, Tramp je naredio napad na sirijsku vojsku što je Rusija, inače saveznik sirijskih vlasti, ocenila kao napad na suverenu državu i „čin agresije“.

Državni sekretar SAD je danas posle sastanka Grupe sedam industrijski najrazvijenih zemalja u Italiji rekao da Rusija mora da stane na stranu SAD i osudi zemlje kao što je Sirija, ili da prihvati Iran, libansku ekstremističku grupu Hezbolah i sirijskog lidera Asada.

„Želimo da sirijski narod oslobodimo patnji. Rusija može da bude deo te budućnosti i da odigra važnu ulogu. Ili Rusija može da održi svoj savez s tom grupom, za šta verujemo da nije u dugoročnom interesu Rusije“, rekao je Tilerson novinarima u Italiji pred polazak za Moskvu.

Tilerson sutra treba da se sastane s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, čije je ministarstvo pre posete izrazilo nadu da će razgovor sa američkim zvaničnikom biti „produktivan“.

Odnosi izmedju SAD i Rusije su se značajno pogoršali za vreme prethodne američke administracije Baraka Obame posle ruskog pripajanja poluostrva Krim 2014.

Tilerson dobro poznaje Rusiju koju je često posećivao poslednjih 20 godina u okviru funkcije u svojoj kompaniji EksonMobil i već se u tom svojstvu sastajao s Putinom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.