U trendu

Timanovska napustila Japan i odletela za Beč

MINSK – Beloruska sprinterka Kristina Timanovska napustila je Japan nakon što se ukrcala jutros na let za Beč.

Očekivalo se da će ona putovati direktno u Varšavu jer joj je Poljska odobrila humanitarnu vizu, ali je u poslednjem trenutku promenila odredište, potvrdio je novinarima jedan aerodromski zvaničnik.

Ona je za BBC izjavila da njene radnje nisu politički protest i da nije izdala svoju zemlju koju voli, a da su se njeni komentari odnosili na greške koji su beloruski sportski zvaničnici načinili na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Međunarodni olimpijski komitet pokrenuo je juče zvaničnu istragu o navodima da je Belorusija pokušala da natera svoju sportistkinju Kristinu Timanovsku da se sa Olimpijskih igara u Tokiju vrati u zemlju, nakon što je ona javno kritikovala nacionalne trenere.

MOK je zatražio da Beloruski nacionalni olimpijski komitet dostavi svoj izveštaj o incidentu do kraja dana, a Timanovska je saopštila da je odvedena na aerodrom protiv svoje volje nakon što je kritikovala trenere, i izrazila je strah za svoju bezbednost.

Belorusija tvrdi da je Timanovska uklonjena iz tima zbog svog emocionalnog stanja.

U razgovoru za BBC iz Ukrajine nakon bekstva iz Belorusije, suprug Kristine Timanovske Arsenij Zdanevič odbacio je beloruske izveštaje o mentalnom zdravlju svoje supruge, rekavši da je njeno psihološko stanje normalno, kao i da se oni nikada nisu bavili politikom, a ostavio je mogućnost da se vrate u Belorusiju ako se ne suoče sa krivičnim prijavama.

Timanovska je u nedelju zatražila policijsku zaštitu na aerodromskom terminalu kako ne bi morala da se ukrca na let, izražavajući strah za svoju bezbednost ako se vrati u Belorusiju, tako da je avion odleteo bez nje.

U video snimku objavljenom na kanalu Telegram Beloruske fondacije za sportsku solidarnost (BŠF), grupe koja podržava sportiste koji su uhapšeni ili skrajnuti zbog svojih političkih stavova, Timanovska je tvrdila da su zvaničnici došli u njenu sobu i dali joj sat vremena da spakuje kofere pre nego što je otpraćena do aerodroma Haneda i da je zbog pritiska zvaničnika iz tima da se vrati kući i zatražila pomoć od MOK .

Timanovska, koja je u ponedeljak trebalo da učestvuje u trci na 200 metara, kritikovala je zvaničnike beloruskog olimpijskog tima na svom instagram profilu, gde je između ostalog navela da je na brzinu uvrštena u štafetu 4×400 metara, jer je utvrđeno da pojedine članice tima ne ispunjavaju uslove za takmičenje, iako do sada nikada nije učestvovala u toj disciplini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.