U trendu

Tokio: Samit premijera Japana i predsednika Južne Koreje

TOKIO – Premijer Japana Jošijide Suga i predsednik Južne Koreje Mun Džain, trebalo bi u petak da održe prvi međusobni samit na dan kada se otvaraju letnje Olimpijske igre u Tokiju, najavljeno je u tokijskom dnevniku Jomiuri.

Izveštaj o poseti Muna dolazi usred političke uznemirenosti u Seulu koju su izazvali komentari jednog japanskog diplomate o predsedniku Munu i obnovili napetost u inače krhkim diplomatskim odnosima dve zemlje, prenosi Rojters.

Iz kabineta južnokorejskog predsednika danas je saopšteno da održavanje sastanka dvojice državnika još nije sasvim sigurno, ali ako do samita dođe, dvojica lidera će najverovatnije razgovarati o pitanjima koja su tokom dugog, višedecenijskog perioda, narušavala odnose između dve zemlje.

Tu spada i pitanje o kompenzaciji koju bi Japan trebalo da isplati Južnoj Koreji zbog toga što su u periodu japanske kolonijalne vladavine od 1910. do 1945. godine vojska Japana i japanske kompanije primoravali Južnokorejance na prisilni rad.

Odnose dve zemlje dodatno je potresla i neprimerena izjava japanskog diplomate na račun predsednik Muna zbog čega je od vlade u Tokiju zatraženo da preduzme „konkretne i neophodne mere“ kako bi se sprečilo da se ponovi slična situacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar