U trendu

Tomas-Grinfild kritikovala sve strane za stanje u BiH

NJUJORK – Američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild naglasila je danas da je Dejtonski mirovni sporazum ostao “ključan za mir i stabilnost” u BiH, a za trenutno loše stanje u ovoj zemlji okrivila je sve strane.

Ona se na početku izlaganja zahvalila visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Kristijanu Šmitu na izveštaju pred Savetom bezbednosti UN-a i naglasila da su „njegove procene neverovatno vredne“, prenosi N1 BiH.

Američka ambasadorka je izjavila da je Dejtonski mirovni sporazum ostao “ključan za mir i stabilnost”.

“Suverenitet BiH je prioritetan i neupitan. Ali kao što smo danas čuli, ova teško izborena stabilnost je ugrožena. Slažemo se sa ocenom visokog predstavnika da je ovo opasan put za sve građane BiH i šire regije. Lokalni politički lideri koriste zapaljivu retoriku, preteći da će sprečiti ili bojkotovati izbore, i odbijaju se uhvatiti u koštac s korupcijom. SAD osuđuju ovo ponašanje”, poručila je Linda Tomas-Grinfild na sasatanku Savetu bezbednosti o situaciji u BiH.

Ona je rekla da bi svi „trebalo da budu zabrinuti zbog koraka koje su preduzeli Milorad Dodik i Replika Srpska da blokiraju državne institucije“ kao i da „vlasti Republike Srpske takođe rade na povlačenju iz ustavnog, pravnog i institucionalnog poretka započetih i uspostavljaju paralelne okvire”, prenosi N1 BiH.

Takođe je istakla da su pozivi “političkih predstavnika bosanskih Hrvata”, kako je kazala, na opstrukciju izbora ili stvaranje nove teritorijalne organizacije takođe “opasni i mogli bi da potkopaju mir i bezbednost u regionu”.

“Nažalost, svi etnonacionalistički lideri, uključujući i bošnjačke stranke, odlučili su da iskoriste korupciju, strah i podele kako bi ostali na vlasti. Oni su iznutra narušili poverenje u institucije zemlje“, rekla je američka ambasadorka u UN.

Još je naglasila da svi lideri u BiH snose odgovornost za izazove sa kojima se sada ona suočava.

„SAD žale zbog sve većih podela i retorike koju političke stranke koriste za podsticanje tenzija i odvraćanje pažnje od drugih pitanja, uključujući raširenu korupciju.

Cenimo napore visokog predstavnika da smiri ove tenzije i ohrabri strane da ih reše kroz dijalog”, zaključila je Tomas-Grinfild.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.