Tragedija u Mediteranu: U sudaru broda i drvenog čamca poginulo 25 migranata

Kod obale Tunisa sudarili su se brod tuniske mornarice i drveni čamac pun migranata, pri čemu je poginulo 25 migranata, saopštile su danas vojne vlasti.

Ronioci tuniske mornarice uočili su u nedelju ostatke improvizovanog čamca na dnu mora kod ostrva Kerkenah i izvukli 11 tela tog dana, a u ponedeljak još šest, saopštilo je danas Ministarsto odbrane Tunisa, prenosi AP.

Ranije je izvučeno još osam tela, a tuniski zvaničnici su naveli da je 38 migranata spaseno, posle sudara koji se dogodio 8. oktobra.

Nepoznat broj ljudi sa broda i dalje se vode kao nestali, a Međunarodna organizacija za migracije saopštila je da se u čamcu najverovatnije nalazilo 75 tuniskih migranata, ali je jedan spaseni migrant rekao da je u plovilu bilo više od 90 ljudi.

Premijer Jusef Šahed nazvao je ovaj incident „nacionalnom katastrofom“.

Uzroci incidenta još su nejasni, dok vojni istražitelji rade na utvrđivanju okolnosti sudara i odgovornosti za incident.

Broj Tunišana koji kreću put Italije je u porastu. Agencija UN za migracije saopštila je da je 1.400 Tunišana stiglo u Italiju samo prošlog meseca, u poređenju sa 1,357 koliko ih je tamo stiglo u prvih osam meseci ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.