U trendu

Tramp hvalio Sija pred dolazak u Kinu

Predsednik SAD Donald Tramp čestitao je danas kineskom lideru Si Djinpingu na „velikoj političkoj pobedi“ ostvarenoj na kongresu Komunističke partije Kine i ponovnom izboru za šefa partije.

Njih dvojica će se kasnije danas sastati u Pekingu.

Tramp je često upućivao pohvale Siju nakon što je on prošlog meseca učvrstio svoju vlast u Kini i dobio novi petogodišnji mandat na čelu partije i zemlje. Oni se spremaju za teške razgovore o trgovini i Severnoj Koreji tokom Trampove dvodnevne posete. Prema zvaničnim podacima, kineski trgovinski suficit u odnosu na SAD se smanjio i sada iznosi skoro 223 milijarde dolara, piše Asošiejted pres.

„Sa velikim nestrpljenjem čekam susret s predsednikom Sijem koji je upravo ostvario veliku političku pobedu“, napisao je američki predsednik na Tviteru.

Kinom od 1949. vlada Komunistička partija. Postoje i druge političke grupacije, ali su uglavnom u savezu s komunistima i nemaju nikakvu stvarnu moć.

Iako je hvalio lidera najveće zemlje kojom rukovodi Komunistička partija, Tramp je ocenio da bi 7. novembar, godišnjica Oktobarske revolucije u Rusiji, trebalo da bude proglašen „nacionalnim danom žrtava komunizma“.

„Danas se sećamo oni koji su nastradali i onih koji i dalje pate pod komunizmom“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Ti komentari ne bi trebalo da imaju posledice. Kina je Trampu obećala „državnu posetu plus“. Si bi danas trebalo da američkog kolegu provede kroz Zabranjeni grad, nekadašnju carsku rezidenciju, a Trampa će dočekati i počasna vojna straža i raskošna gozba.

Tramp je prethodnih dana boravio u Južnoj Koreji i Japanu, a posle Kine će azijsku turneju nastaviti u Vijetnamu i na Filipinima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar