U trendu

Tramp i Kadlou protiv ekonomista: Nema recesije na vidiku

VAŠINGTON – Američki predsednik Donald Tramp i vodeći zvaničnici Bele kuće odbacili su zabrinutost od posrtanja domaćeg ekonomskog rasta, navodeći da ne očekuju recesiju posle nestabilne nedelje na globalnom tržištu duga.

Takođe su insistirali na tome da američki trgovinski rat sa Kinom ne nanosi štetu Sjedinjenim Državama, prenosi agencija Rojters.

„Ne mislim da imamo recesiju. Ide nam izuzetno dobro. Naši potrošači su bogati. Omogućio sam ogromno smanjenje poreza i oni su akumulirali novac“, rekao je Tramp novinarima.

Predsednik SAD je, međutim, manje optimističan od svojih saradnika kada je reč o postizanju trgovinskog sporazuma sa Kinom, navodeći da, iako smatra da je Kina spremna da postigne sporazum on još nije spreman da sklopi dogovor.

Nagovestio je da Bela kuća želi da Peking prvo razreši aktuelne proteste u Hong Kongu.

Istovremeno, ekonomski savetnik Bele kuće Leri Kadlou poručio je da će trgovinski predstavnici dve zemlje razgovarati u roku od deset dana i da će, ako ti razgovori prođu dobro, kineska delegacija doći u SAD kako bi se ostvario napredak u pregovorima koji imaju za cilj okončanje trgovinskog spora, koji je predstavlja potencijalni rizik po globalni ekonomski rast.

I pored toga što su pregovori za sada zastali i što se nad globalnom ekonomijom nadvija pretnja od povećanja carina i uvođena drugih trgovinskih ograničenja, Kadlou je za „Foks njuz sandej“ rekao da su SAD „u prilično dobroj formi“.

„Nema recesije na vidiku. Potrošači rade. Njihove plate rastu. Oni troše i štede“, izjavio je on.

Komentari Trampa i Kadloua usledili su nakon prošlonedeljnog intenziviranja zabrinutosti od moguće recesije u SAD, što je snažno pogodilo finansijska tržišta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.