Tramp Indiji obećao neverovatan trgovinski sporazum

AHMEDABAD – Više od 100.000 indusa klicalo je danas američkom pedsedniku Donaldu Trampu na otvaranju najvećeg stadiona za kriket na svetu u gradu Ahmedabad, dok im je on obećao „neverovatan trgovinski sporazum“ i „vojnu opremu koje se planeta najviše plaši“.

Mnogi od 110.000 okupljenih građana nosili su bele kačkete na kojima piše „Namaste Tramp“ ili kartonske maske sa likom američkog predsednika, na najvećem skupu podrške Trampu van SAD.

„Odali ste veliku počast našoj zemlji. Uvek ćemo vas pamtiti i od danas Indija će imati posebno mesto u našim srcima“, rekao je Tramp, koji je u Indiju doputovao sa suprugom Melanijom, prenosi Rojters.

Tramp je najavio da će, u okviru nastavka saradnje u oblasti odbrane, SAD obezbediti Indiji „najbolju opremu koje se planeta najviše plaši“, kao i da će dve zemlje sutra potpisati sporazume o kupoprodaji vonih helikoptera vredne 3 milijarde dolara.

On je istakao da SAD moraju da postanu prvi partneri Indije u oblasti odbrane, koja se od Drugog svetskog rata oslanja na rusku vojnu opremu.

Tramp je rekao i da će sa indijskim premijerom Narendrom Modijem razgovarati o ekonomskim vezama dve zemlje, nakon što dve strane uoči posete nisu uspele da usaglase trgovinski sporazum jer su ostale razlike po pitanjima poljoprivrede, medicinskih aparata, digitalne trgovine i nopvih taksi.

Tramp je Modija opisao kao „čstog pregovarača“.

„Sklopićemo veoma, veoma veliki trgovinski sporazum, jedan od najvećih ikada, U ranoj smo fazi razgovora o postizanju neverovatnog trgovinskog sporazuma kako bismo smanjili prepreke za investicije između SAD i Indije“, istakao je Tramp.

Indija i SAD imaju bliske političke i bezbednosne veze, a Trampova dvodnevna poseta je znak njihovih sve bližih interesa, smatraju zvaničnici.

Pre nego što je sleteo, Tramp je na Tviteru na hindi jeziku napisao „Spremni smo za Indiju, na putu smo, srešćemo se sa svima za nekoliko sati“, a Modi mu je odgovorio sa „Gost je Bog“.

Brojni putevi bili su blokirani oko Ahmedabada, prodavnice su zatvorene, a policijske snage bile su postavljene na krovovima i balkonima.

Na ulicama su se mogli videti učenici koji viču „Volimo Trampa“, dok su neki nosili zastave Indije.

Nakon Ahmedabada Tramp će otputovati u Agru gde će posetiti mauzolej Tadž Mahal, a zatim u Nju Delhi gde će održati samit sa indijskim zvaničnicima i biznismenima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.