U trendu

Tramp izašao iz Transpacifičkog trgovinskog sporazuma

Američki predsednik Donald Tramp odlučio je danas da SAD napuste sporazum o Transpacifičkom sporazumu o slobodnoj trgovini (TPP) sa 12 azijskih zemalja.

„Upravo smo uradili veliku stvar za američkog radnika“, rekao je Tramp potpisujući memorandum o ukidanju sporazuma.

Ovaj sporazum o slobodnom trgovinskom partnerstvu smatran je jednim od najvećih dostignuća bivšeg predsednika Baraka Obame, koji mu je posvetio veći deo svog drugog mandata, a trebalo je da omogući da američkim kompanijama olakšaju pristup nekim od najdinamičnijih azijskih privreda.

Ipak, napuštanje sporazuma je samo formalnost, s obzirom da sporazum iako usvojen, nije bio ratifikovan u Kongresu.

Tramp je danas uveo i zabranu finansiranja medjunarodnih grupa koje daju informacije o abortusima ili ih izvode, nastavljajući tradiciju po kojoj od 1984. godine Republikanske administracije uvode zabranu, dok je Demokratske ukidaju.

Poslednji je ovu zabranu, kojom se ne dozvoljava ni finansiranje grupa koje traže legalizaciju abortusa ili ga promovišu kao metod za planiranje porodice, ukinuo Barak Obama, 2009. godine.

Novi američki predsednik je potpisao i memoradum kojim zamrzava zapošljavanje nekih od radnika federalne vlade, u cilju smanjenja troškova i kontrole veličine državnog aparata.

Ovim ukazom, od koga su izuzeti pripadnici vojske, ispunio je jedno od svojih predizbornih obećanja, da će se pozabaviti birokratijom i staviti pod kontrolu zapošljavanje u državnom sektoru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar