Tramp kritikovao republikance koji su preglasali njegov veto

VAŠINGTON – Predsednik SAD Donald Tramp oštro je kritikovao republikance u Kongresu nakon što je taj Dom lako izglasao poništavanje njegovog veta na zakon o odbrambenoj politici.

Ukupno 109 republikanaca, uključujući predstavnicu iz Vajominga Liz Čejni, članicu rukovodstva republikanske partije, pridružilo se demokratama u poništavanju predsedničkog veta, prvi put tokom Trampovog mandata. Očekuje se da će Senat ovu meru razmotriti kasnije ove nedelje, prenosi AP.

Tramp je na Tviteru napao republikanske poslanike, optužujući „slabo i umorno republikansko rukovodstvo“ da dozvoljava da prođe loš zakon o odbrani.

Trump je nazvao poništavanje glasanja „sramotnim činom kukavičluka i potpunim potčinjavanjem slabih ljudi Big Teku“.

„Pregovarajte o boljem zakonu ili nabavite bolje vođe, SADA! Senat ne bi trebalo da odobri NDAA dok se ne popravi“, napisao je Tramp.

Nacrt zakona o odbrani ili NDAA, potvrđuje povišicu plata za američke trupe od 3 odsto i odobrava više od 740 milijardi dolara za vojne programe.

Članovi doma glasali su u ponedeljak 322-87 za poništavanje veta, što je znatno iznad dve trećine potrebne za poništavanje.
Preglasavanje veta podržalo je 212 demokrata, 109 republikanaca i nezavisni predstavnik. Dvadeset demokrata usprotivilo se zajedno sa 66 republikanaca i nezavisnima.

Tramp je odbacio nacrt prošle nedelje, rekavši da nije ograničio kompanije društvenih medija za koje tvrdi da su bile pristrasne prema njemu tokom njegove neuspele kampanje za ponovni izbor. Tramp se takođe protivi omogućavanju preimenovanja vojnih baza koje odaju počast vođama Konfederacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.