U trendu

Tramp nagovestio da će demokrate imati kontrolu i nad Senatom SAD

Odlazeći američki predsednik Donald Tramp nagovestio je da su oba kandidata njegove Republikanske stranke izgubila na izborima za Senat u saveznoj državi Džordžija, od kojih zavisi ko će imati kontrolu nad gornjim domom Kongresa SAD.

Na skupu njegovih pristalica ispred Kongresa SAD, Tramp je pohvalio kandidate republikanaca, Dejvida Perdjua i Keli Lefler, rekavši da su „vodili dobru bitku, ali da nisu imali šanse“, navodi Asošiejted pres.

Kongres SAD večeras treba da potvrdi pobedu kandidata demokrata Džozefa Bajdena nad Trampom na predsedničkim izborima, koju odlazeći predsednik i dalje osporava, neosnovano tvrdeći da je bilo prevare.

U drugom krugu izbora za Senat, demokrata Rafael Vornok juče je pobedio Lefler i postao prvi crni senator Džordžije.

Prema projekciji Asošiejted presa, još nije poznat ishod drugog duela u Džordžiji, u kojem je demokrata Džon Osof u prednosti nad Perdjuom.

Osof (33) je danas proglasio pobedu, a ako ona bude potvrdjena, postaće najmladji senator u aktuelnom sazivu.

Demokrate, koje imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa SAD, pobedom Osofa bi preuzele kontrolu i nad gornjim domom, pošto bi odnos snaga bio 50 prema 50, a u tom slučaju presudjuje glas predsedavajućeg Senatu, što je po funkciji potpredsednik SAD.

Zahvaljujući pobedi Bajdena na predsedničkim izborima, potpredsednica SAD biće senatorka demokrata Kamala Haris, koja će predsedavati Senatu od 20. januara.

Pobede kandidata demokrata u oba duela predstavljale bi izvesno iznenadjenje pošto Džordžija u poslednjih 20 godina nije izabrala senatora iz redova Demokratske stranke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar