U trendu

Tramp: Ne davati državljanstvo bebama migranata

Jedan od pretendenata za kandidata Republikanske stranke na predsedničkim izborima u SAD Donald Tramp smatra da bebama migranata koji u toj zemlji žive ilegalno ne treba dati američko državljanstvo, kao i da to treba da bude deo imigracionog plana u čijem je centru bezbednost granice i deportacija miliona ljudi.

Tramp je u sinoćnjoj emisiji na televiziji En-Bi-Si naširoko objasnio svoju viziju obezbeđenja američkih granica, a kao jednu od mera predložio je ukidanje Ustavom zagarantovanog prava na državljanstvo deci ljudi koji u SAD žive ilegalno, prenela je agencija AP.

„Oni moraju da odu“, istakao je kontroverzni američki milijarder i dodao: „Ono što oni rade jeste da dobiju bebu. I onda iznenada, beba je tu i nigde ne ide.“

Deca rođena u SAD od roditelja migranata, čak i onih koji u SAD žive ilegalno, automatski dobijaju američko državljanstvo otkad je 1868. usvojen 14. amandman na Ustav.

Šanse za ukidanje tog amandmana o državljanstvu su male, budući da zahtevaju glasove dve trećine zastupnika u Kongresu i Predstavničkom domu, kao i podršku parlamenata tri četvrtine američkih saveznih država. Republikanci u Kongresu od 2011. bezuspešno pokušavaju da proguraju predlog zakona o ukidanju tog amandmana.

„Oni su ovde ilegalno“, rekao je Tramp za decu rođenu u SAD od roditelja koji su ilegalni migranti i dodao: „Ili imate zemlju ili nemate.“

Pitanje imigracije je glavna tačka Trampove kampanje pokrenute kad je on u junu najavio svoju kandidaturu i tom prilikom nazvao neke meksičke imigrante koji u SAD borave ilegalno „silovateljima i kriminalcima“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar