U trendu

Tramp odneo poverljivu dokumentaciju u kucu na Floridi

VAŠINGTON – Nakon što je napustio Belu kuću, bivši predsednik SAD Donald Tramp odneo je poverljivu dokumentaciju u svoj dom na Floridi, navodi se u pismu koji je Nacionalna uprava za arhiv i dokumentaciju SAD uputila Kongresu.

Reč je o 15 odnetih kutija sa dokumentacijom o kojima je američki Arhiv obavestio i ministarstvo pravde, koji će i pokrenuti istragu, premnosi Rojters.

„Arhiv je u kutijama identifikovao stavke označene kao poverljive informacije o nacionalnoj bezbednosti“, napisao je Dejvid Feriero iz Arhiva SAD u pismu uopućenom demokratskoj zastupnici Kerolin Maloni, predsedavajućoj nadzornog odbora Predstavničkog doma.

Taj odbor je nakon što je Tramp napustio Belu kuću u januaru 2021. godine pokrenuo istragu o njegovom rukovanju državnim dokumentima tokom predsedničkog mandata.

„Ova nova otkrića produbljuju zabrinutost zbog flagrantnog zanemarivanja zakona o federalnoj evidenciji od strane bivšeg predsednika Trampa i potencijalnog uticaja na našu istorijsku evidenciju“, navela je Malonijeva u saopštenju.

„Nacionalni arhiv nije ništa pronašao. Dobili su, na svoj zahtev, predsedničke zapise u običnom i rutinskom procesu kako bi se obezbedilo očuvanje mog nasleđa i u skladu sa Zakonom o predsedničkoj evidenciji. Da je ovo bio bilo ko osim Trampa ovde ne bi bilo nikakve posebne priče“, naveo je Tramp u pisanoj izjavi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar