Tramp opozvao sve ambasadore SAD u svetu

Ubrzo pošto je položio zakletvu i postao 45. predsednik SAD Donald Tramp je opozvao sve ambasadore u misijama SAD koje je imenovala administracija bivšeg predsednika Baraka Obame, bez pripremljenih zamena, piše „Independent“.

Kako navodi list, Tramp je zatražio da svim ambasadorima u zemljama širom sveta koje je imenovao Obama, kaže da napuste svoje funkcije do podne 20. januara i to bez odlaganja.

Njegov tranzicioni tim je saopštio 23. decembra da „neće biti izuzetaka“ za ambasadore koji traže produžetak mandata, što se razlikuje od prakse u vreme drugih predsednika, čak i za ambasadore sa mlađom decom.

Ova odluka odnosi se na 80 ambasadora postavljenih u zemljama, agencijama ili u specijalnim misijama, navodi britanski list.

I dok je uobičajeno da politički imenovani ambasadori podnesu ostavku na početku mandata nove administracije, manje je uobičajeno da za njih ne bude pronađena zamena na vreme.

Zbog ovakvog poteza SAD bi mogle da ostanu mesecima bez ambasadora u mnogim zemljama i to čak i u onim sa kojima imaju osetljive odnose.

Neke od tih zemalja su između ostalog, Nemačka, Velika Britanija, Kanada, Kina, Indija, Japan i Saudijska Arabija, navodi „Independent“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.