U trendu

Tramp otpisao 100 miliona dolara dugova da bi smanjio porez

Pitanje da li američki predsednik Donald Tramp adekvatno izmiruje svoja poreske obaveze ponovo se našlo u žiži jer procureli podaci iz 2005. godine pokazuju da je on otpisao više od 100 miliona dolara poslovnih gubitaka kako bi smanjio federalni porez koji je trebalo da plati.

Tramp je tokom predsedničke kampanje odbio da objavi svoje podatke o porezu i da li izmiruje svoje obaveze, za razliku od drugih predsedničkih kandidata.

On je govorio da te podatke revidira Unutrašnja služba za prihode, a u debati s protivkandidatkinjom Hilari Klinton rekao je da ga je neplaćanje federalnog poreza na prihod „učinilo pametnim“.

Američka televizijska mreža MSNBC objavila je sinoć te podatke, dok je Bela kuća prethodno saopštila da je Tramp ostvario više od 150 miliona prihoda 2005. godine i platio porez u visini od 38 miliona dolara.

Bela kuća je to saopštenje izdala iz predostrožnosti, pre nego što su objavljeni procureli podaci, upozorivši da je objavljivanje podataka o prihodima nezakonito.

Prema podacima koje je MSNBC objavio na svom sajtu, Tramp – koji se 2005. bavio nekretninama – platio je efektivnu poresku stopu od 25 odsto, što je više nego što oko 10 odsto prosečnih Amerikanaca plaća svake godine, ali je manje od 27,4 odsto koliko plaćaju poreski obveznici koji zarađuju u proseku milion dolara godišnje.

Ti podaci su procureli iz Kongresnog zajedničkog komiteta za oporezivanje, prenosi britanski „Telegraf“.

Tramp je, prema tim dokumentima, otpisao 100 miliona gubitaka kako bi smanjio porez koji je trebalo da plati, pri čemu je toliko velike gubitke ranije prijavio jer mu je to omogućavalo da od 1990-ih koristi rupu u poreskom zakonu koja mu je omogućavala da gubitke iz prošlosti otpiše u narednim godinama.

Naime, objašnjava londonski dnevnik, Tramp je 1995. prijavio gubitak od više od 900 miliona dolara, što je bio rezultat finansijskog kraha u njegovim kazinima, a dokumenta pokazuju da su gubici bili toliko veliki da su omogućili Trampu da izbegne plaćanje poreza u narednih 18 godina.

Međutim, dokumenta koja je objavio MSNBC pokazuju da ga je 2005. novi porez sprečio da ostvari punu korist od popusta na gubitke.

Dve strane dokumenata koje je objavila američka televizijska mreža pokazuju da je Tramp 2005. platio 5,3 miliona dolara na ime federalnog poreza na prihod i još 31 miliona dolara na ime alternativnog minimalnog poreza, koji je uveden da bi se bogataši sprečili da koriste rupe u zakonu kako bi izbegli plaćanje poreza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar