U trendu

Tramp pobedio i u Teksasu, još jednoj važnoj državi

Predsednik SAD, republikanac Donald Tramp pobedio je kandidata demokrata Džozefa Bajdena i u saveznoj državi Teksas, još jednoj od najvažnijih za ishod izbora.

Teksas je država sa 38 elektora, najviše posle Kalifornije, a Tramp nije smeo da je izgubi da bi ostao u trci za novi mandat.

Tramp sada ima 212 elektora, a njegov protivnik, kandidat demokrata Džozef Bajden 223.

Za pobedu na izborima potrebno je da kandidat osvoji 270 od 538 elektora.

Pre Teksasa, Tramp je uzeo i druge ključne države, Floridu, Ohajo i Ajovu.

Tramp i Bajden vode neizvesnu trku u preostalim ključnim saveznim državama, Arizoni, Džordžiji, Severnoj Karolini, Pensilvaniji, Mičigenu i Viskonsinu.

Da bi ostao predsednik, Tramp svakako mora da zadrži Severnu Karolinu i Džordžiju, a zavisno od ishoda u Arizoni, mora da pobedi i u jednoj ili dve od tri ključne države Srednjeg Zapada (Pensilvanija, Mičigen, Viskonsin) koje su odlučile ishod prošlih izbora.

Glasači se nisu opredeljivali direktno za Trampa (74) ili Bajdena (77), već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji u decembru formalno biraju predsednika (elektorski koledž). Pošto je taj čin formalnost, pobednik se zna odmah posle izbora.

Kandidat koji pobedi u jednoj saveznoj državi „dobija“ sve njene elektore, osim u Mejnu i Nebraski. Elektore Mejna i Nebraske kandidati mogu da podele, zavisno od rezultata na nivou izbornih jedinica tih država.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar