Tramp podelio video sa rasističkom porukom, pa ga obrisao

Američki predsednik Donald Tramp podelio je danas na svom Tviter nalogu video snimak na kome njegove pristalice uzvikuju „bela moć“, rasistički slogan koji asocira na nadmoć belaca.

On je kasnije obrisao tvit a Bela kuća je saopštila da predsednik nije čuo „jednu izjavu“ na video snimku.

Video je snimljen u Vilidžisu, malom gradu na Floridi nastanjenom penzionerima, i prikazuje duel demonstranata koji podržavaju Trampa i njegovih suparnika.

„Hvala velikim ljudima Vilidžisa“, napisao je Tramp.

Na video snimku koji je podelio, vide se ljudi u vozilima za golf ukrašeni Trampovim sloganima i zastavama dok uzvikuju „bela moć“.

Vide se i Trampovi protivnici koji njegovim pristalicama uzvraćaju skandiranjem „nacisti“ i „rasisti“.

„Nema sumnje da Tramp nije trebalo da postavi snimak i da treba da ga obriše“, rekao je za Si-En-En senator Tim Skot, jedini crni republikanac u Senatu.

Ubrzo posle toga, Tramp je obrisao tvit na kome je podelio video.

Portparol Bele kuće Džud Dir rekao je da je Tramp „veliki obožavaoc Vilidžisa“ i nije čuo nijednu izjavu sa snimku. Ono što je video bilo je ogromno oduševljenje njegovih mnogobrojnih pristalica“.

Njegova objava sa rasističkim sloganom dešava se u vreme rasnih napetosti, rasprave o sistemskoj diskriminaciji i velikih protesta, nakon što je policajac krajem prošlog meseca ugušio Afroamerikanca Džordža Flojda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.