U trendu

Tramp primio koktel dva antitela kompanije „Regeneron“

LONDON – Predsednik SAD Donald Tramp primio je koktel dva antitela, eksperimentalni lek protiv kovid-19 koji je proizvela američka kompanija „Regeneron“, saopštio je njegov lekar Šon Konli.

Eksperimentalni lek protiv kovid-19 koji je primio Tramp, predstavlja koktel dva veštački proizvedena antitela, koja oponašaju prirodnu odbrambenu reakciju organizma protiv virusa. Ona imaju za cilj da se snažno vežu za protein na površini virusa, piše BBC.

Profesor Piter Horbi sa Univerziteta Oksford navodi da lek sprečava da se virus veže za ćelije, da uđe i njih i da se razmnožava, kao i da pomaže imunom sistemu da napadne i ubije virus.

Horbi tvrdi da je ovo jedan od lekova za kovid-19 koji najviše obećava i koji je pokazao snažno dejstvo u laboratorijskim kulturama ćelija i u testovima sprovedenim na životinjama. On je dodao da se lek trenutno ispituje u Velikoj Britaniji, u sklopu programa za proučavanje lekova protiv kovid-19 koji je ranije pokazao da je steroid deksametazon efikasan za lečenje ove bolesti.

Lek kompanije „Regeneron“ već je dostupan pacijentima u tri bolnice na severu Engleske, u sklopu pomenutog programa, kojim će uskoro biti obuhvaćeno 30 do 40 bolnica, navodi Horbi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar