Tramp se sprema za posete Japanu, Britaniji i Francuskoj

VAŠINGTON – Predsednik SAD Donald Tramp u petak kreće u posetu Japanu, a zatim slede putovanja u Veliku Britaniju, Francusku, a možda i Irsku.

Tramp će u petak otpočeti četvorodnevnu državnu posetu Japanu, čime će postati prvi svetski lider koji će se sastati s novim carem.

On planira da održi zajedničku konferenciju za novinare sa premijerom Šinzo Abeom i predstavi trofej na turniru u sumo rvanju, javio je AP.

Pet dana nakon što se vrati kući, Tramp odlazi u posetu Ujedinjenom Kraljevstvu, gde će provesti vreme sa kraljevskom porodicom i obeležiti 75. godišnjicu iskrcavanja u Normandiji (Dan D)ceremonijama u Portsmutu, Engleskoj i Normandiji.

Očekivalo se da će otići u Irsku, gde poseduje golf teren, ali to je dovedeno u pitanje zbog zabrinutosti premijera Lea Varadkara povodom sastanka sa predsednikom SAD na njegovoj imovini, a ne na neutralnijoj teritoriji, tvrde irski mediji. Zamenik premijera Sajmon Kovenej izjavio je da su izveštaji „potpuno preterivanje“ i rekao je irskoj televiziji RTE da se detalji posete još uvek dogovaraju.

Krajem juna Tramp će po drugi doći u Japan. Sastanci sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom planirani su na marginama samita Grupe 20 u Osaki, nakon čega će uslediti konsultacije u Seulu s predsednikom Južne Koreje Mun Džae-inom o stanju nuklearnih pregovora sa Severnom Korejom.
Krajem avgusta Tramp dolazi u Francusku na samit Grupe sedam u primorskom gradu Bijaricu na obali Francuske Baskije, javlja agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.