U trendu

Tramp se sumnjiči da nije platio porez na prihod 2020. godine

VAŠINGTON – Bivši američki predsednik Donald Tramp nije platio porez na prihode tokom poslednje godine svog mandata i prijavio je gubitak u svojim poslovnim aktivnostima, navodi se u izveštaju kongresnog odbora zaduženog za sprovođenje istrage.

Podaci koje je objavio nadležni odbor Predstavničkog doma koji vode kongresmeni iz demokratske stranke, pokazuju da su Trampovi prihodi i njegove poreske obaveze dramatično varirali tokom četiri godine koje je proveo u Beloj kući, preneo je Rojters.

Dokumentacija potvrđuje da su Donald Tramp i njegova supruga Melanija plaćali određeni iznos na ime poreza tokom sve četiri godine Trampovog mandata, ali su minimizirali svoje prihode, navodeći da su pretrpeli poslovne gubitke i prikazivali ih u nameri da smanje poreske obaveze.

Odbor Predstavničkog doma je doveo u pitanje istinitost i legitimnost nekih poreskih umanjenja, uključujući i jedno umanjenje u iznosu od 916 miliona dolara.

Tramp je tokom mandata odbio da predstavi javnosti svoje poreske prijave, iako su svi drugi američki predsednici, s izuzetkom Ricarda Niksona, redovno i uredno ispunjavali sve svoje poreske obaveze.

Trampov portparol je ocenio da je objavljivanje ovih dokumenata „politički motivisano“.

„Ako se ovakva nepravda može dogoditi predsedniku Trampu, onda bez ikakvog razloga može da se dogodi svakom Amerikancu“, izjavio je danas portparol Trampove organizacije Stiven Čeung.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.