U trendu

Trampov savetnik Navaro optužen za kršenje Hačovog zakona

VAŠINGTON – Specijalna kancelarija za istražne poslove pri američkoj vladi (OSC) saopštila je danas da je Piter Navaro, savetnik za trgovinska pitanja aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa, u više prilika prekršio savezni propis, tzv. Hačov zakon, jer se bavio stranačkim aktivnostima dok je obavljao zvaničnu dužnost u saveznoj vladi.

Iz OSC je saopšteno i da je Navaru pružena prilika da se izjasni o ovim optužbama, ali da je on odlučio da to ne učini, preneo je Rojters.

U izveštaju objavljenom na portalu Blumberg, navodi se da je Navaro označen kao odgovoran za kršenja zakona, jer se u svojstvu zvaničnika američke vlade nekoliko puta pojavljivao u medijima i pokušavao da utiče na predizborne aktivnosti i sam ishod izbora.

On je time prekršio Hačov akt, zakon donet 1939. godine s ciljem da se savezni funkcioner spreče da svoj zvanični položaj koriste „na opasan način“ i promovišu stranke kojima pripadaju.

Tokom svojih medijskih napada u izbornoj godini, Navaro je „više puta uzastopno napadao predsedničkog kandidata Demokratske stranke Džo Bajdena i kandidatkinju demokrata za potpredsednicu SAD Kamalu Haris“, navodi se u izveštaju Blumberga.

On je, između ostalog, koristio svoj Tviter nalog savetnika za trgovinska pitanja predsednika Trampa da uputi optužbe na račun Bajdena i nazivao ga „mekušcem“ zbog odnosa prema Kini ili „plagijatorom“.

Prekršioci Hačovog zakona kažnjavaju se suspenzijom i novčanom kaznom, ali mogu i krivično da odgovaraju, prema američkim zakonima, ukoliko zvaničnik savezne administracije prekrši Hačov zakon, predsednik je dužan da ga kazni.

Ipak, aktuelni predsednik SAD se već oglušio o taj zakon, jer je odbio da sankcioniše svoju savetnicu Kelijan Konvej koja je ranije optužena za kršenje tog propisa.

Bela kuća je odbila da prokomentariše današnje optužbe OSC protiv Pitera Navara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.