U trendu

Trampu u Nemačkoj ne pomažu ni nemački koreni

Vrlo je malo stranih političara u Nemačkoj toliko nepopularno kao što je Donald Trump, iako je pradeda njujorškog milijardera i republikanskog kandidata na predsedničkim izborima delom nemačkog porekla, piše portal Politico.

Trampov pradeda Fridrih Tramp rodio se 1869. u selu Kalštat u blizini Frankfurta u brojnoj, ali siromašnoj porodicii, pa je mlad emigrirao u SAD gde je već bila njegova sestra, u potrazi za boljim životom.

Nemački koreni ne pomažu mnogo Trampovoj reputaciji u domovini njegovih predaka jer ga današnji liberalni Nemci ne vole zbog njegovih ekstremnih izjava o migrantima i muslimanima, koje izražava u političkoj kampanji, i neprimerenih napada na demokratsku protivkandidatkinju Hilari Klinton..

Istraživanje javnog mnjenja koje je sproveo Pju Centar pokazalo da samo šest odsto Nemaca smatra da se Trampu može verovati, odnosno da je kredibilan političar, piše Politiko, prenosi Hina.

Retorika okrenuta protiv migranata i rasnih manjina nepopularna je čak i u selu Kalštat, iz kojeg se u SAD davno iselio njegov pradeda.

Kraj je poznat po vinogradarstvu i vinu, a time su se nekad bavili i daleki preci čoveka koji će možda postati idući američki predsednik.

„Donald Tramp je simbol, on zagovara sve što je loše“, kazala je za Politiko Sara Biler, devojka koja je 2009. osvojila titulu „vinske kraljice“ na lokalnom festivalu grožđa i vina u Kalštatu.

Od Trampa se jasno distancirao i član Bundestaga Johanes Štajniger (29), nakon što je lokalna štampa otkrila da je u dalekim rodbinskim vezama s američkim političarem.

„Trampove izjave o istospolno usmerenima i strancima, retorika koju pri tome koristi, ali i njegovi neprimjereni napadi na Hilari Klinton, sve izgleda kao da Tramp želi da učini sve što je moguće kako bismo o njemu stekli što negativniju sliku“, kazao je on za portal Politiko.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.