U trendu

Trani: Sporazum sa RDIF dokaz dobrih odnosa sa Rusijom

MOSKVA – Za komercijalni ugovor o zajedničkoj proizvodnji vakcine Sputnjik V koji su krajem februara potpisali Ruski fond za direktne investicije (RDIF) i švajcarska farmaceutska kompanija „Adienne“ biće potrebno odobrenje italijanskih regulatora pre nego što proizvodnja bude pokrenuta, potvrdili su i RDIF i italijansko-ruska privredna komora, prenosi Rojters.

„Ovaj sporazum je prvi takve vrste RDIF sa evropskim partnerom. To se može nazvati istorijskim događajem, što je dokaz dobrih odnosa između naših zemalja i pokazuje da italijanske kompanije mogu da posmatraju stvari šire od političkih razlika koje postoje“, rekao je u saopštenju direktor italijansko-ruske privredne komore Vinćenco Trani, navodi agencija.

Rojters prenosi da je direktor RDIF Kiril Dmitriev potvrdio je u nedelju italijanskom televizijskom kanalu RAI 3 da su mnogi italijanski regioni pokazali interesovanje za proizvodnju vakcina i da je postignut sporazum da se vakcina Sputnjik V proizvodi u Italiji, a ovaj sporazum je, prema agenciji, najnoviji dokaz da neke članice EU nisu voljne da čekaju da Evropska agencija za lekove (EMA) – odobri upotrebu vakcine Sputnjik V.

Sputnjik V je već odobren ili je u postupku za odobrneje u tri države članice EU – Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj. Zvaničnici EU rekli su da bi Brisel mogao da započne pregovore sa proizvođačem vakcina ako to zatraže najmanje četiri zemlje članice.

Italijansko – ruska privredna komora potvrdila je juče da je Ruski fond za direktne investicije (RDIF) potpisao sporazum sa švajcarskom farmaceutskom kompanijom „Adienne“ o zajedničkoj proizvodnji vakcine Sputnjik V protiv KOVID-19 u Italiji, prvom takve vrste u EU, a očekivanja su da bi na osnovu ovog sporazuma do kraja godine moglo da se prozvede oko 10 miliona doza Sputnjik V vakcina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.