U trendu

Trazimo najbolje vreme da zvanično zatraže prijem u NATO

PODGORICA – Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je da je tzv Kosovo formiralo međuinstitucionalnu radnu grupu, koja prolazi kroz sve aplikacione kriterijume i procedure, kako bi utvrdili koje je najbolje vreme da zvanično zatraže prijem za članstvo u NATO-u.

„Kada ta grupa završi sa poslom, moći ćemo da izađemo sa tačnim datumom“, rekla je Osmani u intervjuu za Minu, koji je preneo RTCG

Ona je ocenila i da, regionalna inicijativa Otvoreni Balkan ne poštuje princip inkluzivnosti i ne tretira sve države jednako, ocenila je Osmani i dodala da postoje brojne inicijative u kojima Kosovo učestvuje, dodajući da je razlog njihovog učešća to što ih tamo tretiraju kao jednake, kao i poštovanje principa inkluzivnosti od prvog dana.

Ona je istakla da članstvo u EU i NATO predstavljaju jedini put napred za države Zapadnog Balkana i prema njenim rečima, Kosovo nije gledalo druge opcije.

„Videli smo ovo ne samo kao gledište ljudi sa Kosova, već kao viziju svake vlade i institucija koje su vodile državu do sada”, navela je Osmani i podsetila da su neke države regiona već u NATO-u, uključujući Crnu Goru, što je, kako je dodala, doprinelo većoj bezbednosti u regionu.

Prema rečima Osmani, vreme je da se Kosovu i Bosni i Hercegovini ponudi jasan i ubrzan put ka NATO-u.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar