Trećina dece u Avganistanu ne ide u školu

Skoro trećina dece u Avganistanu ne ide u školu, što povećava rizik od maloletničkog rada, regrutacije ekstremističkih grupa, ranih brakova i drugih oblika eksplotacije, saopštila je danas humanitarna organizacija Save the čildren (Save the Children).

Humanitani aktivisti upozoravaju da se očekuje da ove godine 400.000 dece u Avganistanu prekine školovanje zbog rastuće nestabilnosti i prinudnog povratka iz izbegličkih kampova na granici s Pakistanom, dok 3,7 miliona već nije u mogućnosti da pohadja nastavu.

Više od 600.000 Avganistanaca prošle godine je primorano da napusti kamp na granici s Pakistanom, a očekuje se da će do kraja ove godine to učiniti oko milion ljudi zbog oštrije regulative tamošnjih vlasti.

Save the čildren upozorava da polovina vraćene dece ne ide u školu i često završava radeći na ulici, jer njihovi roditelji ne mogu da pronadju posao.

Avganistan se suočava sa rastućom ekonomskom krizom i sve većim brojem napada talibana.

„Moj otac prodaje sladoled, a moj brat i ja prodajemo plastične kese da bismo zaradili malo novca za hranu“, rekao je agenciji Asošiejted pres 11-godišnji Džahager, objašnjavajući zašto ne može da ide u školu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.