Tri evropske sile pozvale Iran da odustane od proizvodnje uranijuma u obliku metala

Nemačka, Francuska i Velika Britanija su danas pozvale Iran da odustane od najnovijeg planiranog kršenja medjunarodnog nuklearnog sporazuma s velikim silama, navodeći da Teheran nema verodostojnu civilnu upotrebu za uranijum u obliku metala.

Medjunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je u četvrtak da ju je Iran obavetio da je počeo da instalira opremu za proizvodnju uranijuma u obliku metala. IAEA je tada navela da Iran ostaje pri planovima da istražuje i razvija proizvodnju uranijuma u metalnom obliku, u skladu s „proklamovanim ciljem da dizajnira poboljšanu vrstu goriva“.

Uranijum u metalnom obliku može da se koristi i za izradu atomske bombe, a istraživanje njegove proizvodnje posebno je zabranjeno medjunarodnim sporazumom Teherana i velikih sila iz 2015. godine kojim se Iran obavezao da ograniči razvoj nuklearnog programa u zamenu za ukidanje sankcija.

Nemačka, Francuska i Velika Britanija, koje su potpisale taj sporazum uz SAD, Rusiju i Kinu, navele su danas da su „duboko zabrinute“ najnovijom objavom Irana.

„Iran nema verodostojnu civilnu upotrebu za uranijum u obliku metala. Njegova proizvodnja ima potencijalno ozbiljne vojne implikacije. Snažno pozivamo Iran da obustavi ovu aktivnost i da bez odlaganja ponovo počne da poštuje obaveze iz sporazuma ako je ozbiljan u nameri da ga sačuva“, navele su tri sile u zajedničkom saopštenju.

Otkako su SAD jednostrano napustile sporazum 2018. godine, ostale potpisnice teže da ga sačuvaju.

Krajnji cilj sporazuma je sprečavanje Irana da razvije atomsku bombu, iako Iran insistira da to ni ne namerava.

Izabrani američki predsednik Džozef Bajden, koji u sredu stupa na dužnost, rekao je da želi da SAD ponovo postanu deo sporazuma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.