U trendu

Tri militanta Hezbolaha ubijena, 2 sirijska vojnika povređena u napadima Izrael

DAMASK – Tri osobe poginule su jutros kada je u izraelskim vazdušnim napadima pogođeno skladište u predgrađu Damaska, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Kako se navodi, poginuli nisu bili državljani Sirije i bili su povezani sa libanskom militantnom grupom Hezbolah koju podržava Iran.

Opservatorija je navela da su vazdušni napadi bili usmereni na položaje milicija koje podržava Iran i koje su saveznice sirijske vlade, preneo je AP.

Istovremeno, sirijska vojska saopštila je da su dva vojnika povređena jutros u izraelskim vazdušnim napadima u blizini Damaska, glavnog grada zemlje, što je prvi takav napad za više od mesec dana.

U saopštenju se navodi da je u napadima pričinjena i materijalna šteta i da je sirijska protivvazdušna odbrana presrela i oborila određeni broj projektila.

Prethodni izraelski napad na Siriju dogodio se 13. novembra kada su povređene tri osobe u vazdušnoj bazi u provinciji Homs.

Izrael je poslednjih godina izveo stotine napada na ciljeve unutar delova Sirije pod kontrolom vlade, ali retko priznaje ili obaveštava o konkretnim operacijama, podseća američka agencija.

Izraelski lideri priznavali su ranije da su napadi na mete u Siriji deo kampanje da se osujete pokušaji Irana da prokrijumčari oružje saveznicima kao što je libanski Hezbolah ili da se unište skladišta oružja.

Izrael je saopštio prošle sedmice da stoji iza napada na konvoj kamiona u Siriji 8. novembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.