U trendu

Trideset poslanika EP trazi istragu protiv politikeVarhejija

BRISEL, 12. januara ( Tanjug) – Trideset poslanika Evropskog parlamenta uputilo je pismo predsdnici Evropske komisije, Uruli fon der Lajen, u kome izražavaju zabrinutost zbog kako navode ”eskalacije političkih tenzija unutar BiH, koju podstiče Milorad Dodik” kao i zbog navodnog razgovora komesara za proširenje Olivera Varhejija sa Miloradom Dodikom o ”potencijalnim razbijanju BiH”.

U pismu koje je, između ostalih, potpisala i izvestilac EP za Kosovo, Viola fon Kramon, ali ne i izvestilac za BiH, Paul Rangel, ukazuje i na finasijsku podršku Mađarske Republici Srpskoj, ali i na navodni dokument koji je potpisao šef Delegacije EU u BiH, a koji sugeriše da je komesar EU za proširenje Oliver Varheji ”otvoreno dogovarao sa Miloradom Dodikom u potencijalnom razbijanju BiH” što uključujuje i planove o ”šestomesečnom moratorijumu na donošenje zakona o jednostranom povlačenju iz državnih institucija“.

„Ako Dodikov poduhvat da razbije državu i uspostavi nezavisnost Republike Srpske povlačenjem iz državnih institucija i uspostavljanjem nezavisnih vlasti na teritoriji RS bude uspešan, njegove posledice će se osetiti daleko van granica BiH, uključujući i tešske posledice spoljnu politiku EU i proces proširenja“, navode EU parlamentraci u pismu.

Oni u tom kontekstu pitaju da li Komisija smatra da je ponašanje komesara Varheljija bilo u skladu sa zvaničnom politikom EU prema BiH, može li se očekivati detaljna interna inspekcija kako bi se utvrdilo da li su njegovi postupci u skladu sa njegovom ulogom komesara za susedstvo i prširenje.

U pismu poslanika EP predsednici Evropske komisije postavlja se i pitanje kakav je stav Komisije po pitanju teritorijalnog integriteta BiH i kako Komisija planira da osigura da se zaključci Dejtonskog sporazuma – čiji je EU potpisnica – ne krše.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar