U trendu

Trivan izabran za potpredsednika UNEA-5

NAJROBI – Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izabran je danas na zatvaranja Četvrte Skupštine UN za životnu sredinu u Najrobiju za jednog od potpredsednika Petog zasedanja te Skupštine (UNEA-5), koje će biti održano 2021 godine.

Usvajanjem zajedničke ministarske Deklaracije zemlje članice UNEP-a su se obavezale da počev od danas počinju da rade na ostvarivanju njenih prioriteta, a Trivan je ocenio da je od izuzetne važnosti što je najviši međunarodni nivo odlučivanja o životnoj sredini pozvao ceo svet na neodložnu i hitnu globalnu akciju zaštite životne sredine.

On je posebno istakao da je prepoznat značaj i doprinos Srbije regionalnom i globalnnom naporu u borbi za život i budućnost čovečanstva i svih živih bića na planeti.

Tokom UNEA-4, koja je zasedala u Najrobiju od 11.-15. marta, delegacija naše zemlje predstavila je stavove Srbije u vezi sa ključnim pitanjima u zaštiti životne sredine od nacionalnog, regionalnog i međunarodnog značaja.

Na posebno organizovanom panelu UNEA-4 pod nazivom „Zagađenje u Jugoistočnoj Evropi – sledeći korak“, ocenjeno je da Ministarska konferencija, koju je uz podršku UNEP-a i Italije organizovalo Ministarstvo zaštite životne sredine 2018. u Beogradu, a koja je okupila predstavnike zemal,a jugoistočne i južne Evrope, predstavlja novi format regionalne saradnje i angažovanja kao prekretnica u praktičnom rešavanju ekoloških problema.

Na marginama Skupštine UN za životnu sredinu, Trivan se sastao sa predsedavajućim UNEA-4 i ministrom životne sredine Estonije Simom Kislerom i novoimenovanom izvršnom direktorkom Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) Inger Anderson, sa šefovima delegacija država iz regiona i sa drugim zvaničnicima svetske organizalje za životnu sredinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar