U trendu

Trojica alpinista nestala na K2 smatraju se mrtvima

ISLAMABAD – Pakistanski zvaničnici saopštili su danas da se trojica planinara koja su ranije ovog meseca nestala pokušavajući da osvoje drugi najviši svetski vrh K2 smatraju mrtvima.

Tim saopštenjem završena je dramatična spasilačka akcija na jednoj od najopasnijih planina za alpinizam na svetu.

K2 nikada nije bio osvojen tokom zime do prošlog meseca, kada ga je savladao tim nepalskih šerpasa, prenosi AP.

Potraga za trojicom alpinista završena je pre deset dana.

Muhamad Ali Sadpara (45) iz Pakistana, Džon Snori (47) sa Islanda i Huan Pablo Mor (33) iz Čilea poslednji put su viđeni 5. februara oko podneva na mestu koje se smatra najtežim delom uspona: usko grlo, strmo i samo 300 metaraispod od 8.611 metara visokog K2.

Sadpara, jednog od najslavnijih pakistanskih penjača koji se popeo na osam najviših planina na svetu, pratio je njegov dvadesetogodišnji sin Sadžid Sadpara, kojem je otac rekao da se spusti kada je video da je maska sa kiseonikom koju koristi neispravna.

To je bio drugi pokušaj grupe da se popne na K2 ove zime, u sezoni u kojoj su još tri penjača poginula u tom području.
Iako je Maunt Everest 237 metara viši od K2, vrh K2 je mnogo severnije, na granici s Kinom, i podložan je lošijim vremenskim uslovima. Zimski uspon je posebno opasan zbog nepredvidivih i brzih promena vremena.

Zimski vetrovi na K2 mogu da duvaju brzinom većom od 200 km/h, a temperature mogu pasti na minus 60 stepeni Celzijusa.

U jednoj od najsmrtonosnijih planinarskih nesreća 2008. godine 11 penjača je poginulo u jednom danu pokušavajući da savladaju uspon na K2 2008. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.