U trendu

Tunberg pred Kongresom protiv subvencija za fosilna goriva

VAŠINGTON – Švedska aktivistkinja Greta Tunberg govoriće danas u američkom Kongresu o subvencijama za fosilna goriva, za koje predstavnici u ovom telu traže da budu ukinute.

Tunberg, 18-godišnja aktivistkinja koja je 2019. bila ličnost godine magazina „Tajm“ za svoj rad na klimatskim promenama, osudila je državne subvencije za upotrebu fosilnih goriva u SAD.

Rojters prenosi da će se ona virtualno obratiti Pododboru za životnu okolinu koji je u sastavu Nadzornog odbora Kongresa, istog dana kada Bajden započinje dvodnevni samit o klimatskim promenama sa svetskim liderima, a koji se poklapa sa obeležavanjem Dana planete Zemlje.

Švedska aktivistkinja smatra da trenutna obećanja različitih zemalja da će peroploviti svoju emisiju gasova staklene bašte tokom sledeće decenije još nisu dovoljna, a kada se u septembru 2019. godine pojavila pred američkim Kongresom, poručila je da se ovo telo ne trudi dovoljno u borbi sa klimatskom krizom.

„Poštujemo to što predsednik Bajden nastavlja s ukidanjem subvencija za fosilna goriva. Ali su nam detalji njegovog plana važni.Tražimo konkretne obaveze od administracije koje planira da sprovode“, rekao je Ro Kana predsedavajući pododbora Kongresa pre zasedanja ovog tela, navodi agencija.

Bajden je najavio zamenu subvencija za fosilna goriva podsticajima za proizvodnju čiste energije, kao deo svog plana od 2,3 biliona dolara za obnovu američke infrastrukture, ali predsednikov plan nije precizirao na koje se tačno poreske olakšice za kompanije za fosilna goriva to odnosi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar