Tunis: Hiljade na maršu povodom godišnjice ubistva Belaida

TUNIS – Hiljade građana Tunisa izašle su danas na ulice glavnog grada i probile bezbednosni kordon kako bi obeležile godišnjicu pogibije političkog liera levice Čokrija Balaida.

Tunis je zapao u haos kada je 6. februara 2013. godine, nedaleko od svoje kuće, likvidiran Belaid, a samo šest meseci kasnije i drugi političar levice Mohamed Brahmi, javlja AP, dodajući da za ova ubistva, do sada niko nije osuđen.

„Nema više straha, nema terora. Ulice pripadaju narodu. Hoćemo istinu o ubistvu Beladija“, uzvikivali su danas demonstranti.

Lider Radničke partije Hama Hamami optužio je za ove likvidacije islamsku stranku Enada, koja je bila na vlasti u vreme ubistava.

Policija je ranije danas zatvorila veliko područje u centralnom delu Tunisa i blokirala puteve kako bi sprečila najavljeni protest koji podržava i najveći radnički sindikat u zemlji UGTT, preneo je Rojters.

U Tunisu se od sredine januara gotovo svakodnevno održavaju protesti, a demonstracije su počele obeležavanjem godišnjice revolucije u Tunisu koja je 2011. godine podstakla pobune širom regiona poznate kao „Arapsko proleće“.

Pored sporadičnih sukoba, na protestima je do sada uhapšeno preko hiljadu ljudi, a nezadovoljstvo građana sve više izazivaju brojna privođenja i zlostavljanja pritvorenika, što ministarstvo unutrašnjih poslova demantuje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.