U trendu

Tupurainen: EU neće Zapadnom Balkanu okrenuti leđa

BRISEL, 19. novembra ( Tanjug) – Predsedavajuća Savetom EU Titi Tupurainen kaže da će ministri EU sa današnjeg sastanka u Briselu poslati snažnu pozitivnu poruku Zapadnom Balkanu kada je reč evropskoj perspektivi zemlja regiona.

”EU neće Zapadnom Balkanu okrenuti leđa”, poručila je Tupurainen.

Ona je dolazeći na sastanka Saveta EU izjavila da će evropski ministri na sastanku u Briselu razmotriti politiku proširenja, ali ne i francuski predlog za reformu tog procesa.

”Na današanjem Savetu EU nećemo razgovarati o francuskoj inicijativi. Razmotrićemo politiku proširenja jer želimo da pošaljemo snažnu poruku zapadnobalknskim zemljama da će EU ispuniti svoje obećanje i da će se lideri EU vratiti na to pitanje na proleće”, kaže Tupurainen.

Finska ministarka evropskih poslova i predsedavajuća Savetom ministra opštih poslova EU ocenila je da je da je francuski predlog o promeni metodologije proširenja ”opsežan i sveobuhvatan”.

Ona je dodala da je dobro što zemlje članice EU ”imaju svoje predloge” po pitanju proširenja jer to, prema njenim rečima, čini proces napreduje.

”Međutim, svi mormao da sačekamo da Evropska komisija počene sa novim mandatom i da da predloge ako nešto možemo da uradimo u procesu kao bi konačno postigli jednoglasan sporazum o proširenju ”, navodi Tupurainen.

Prema agendi Saveta EU ministri bi poslednju tačku dnevnog reda trebalo da posvete diskusiji o situaciji u procesu propirenja i pristupanja zemalja Zapadnog Balkna EU.

Izvori iz Saveta su za Tanjug najvili da se ne očekuju ministrski zaključci po tom pitanju i da je reč tek o ”prvom koraku” i definisanju ”radnog i vremenskog okvira” za širu raspravu unutar EU o eventualnoj reformi politike proširenja.

Do sada samo je Frnacuska zvanično dostavila svoj predlog o promeni metodologijue procesa proširnja koji se zasniva na četiri principa i sedam faza.

Pariz predlaže postepenije ”sektorsko pristupanje”, otvaranje strukturnih fondova EU za zemlje kandidate, ali i striktniju politika uslovljavanja i revirzibilnost procesa proširanje.

Većina zemlja članica i institucije EU zalažu se za paralelne procese eventualne reforme politike proširenja i pristupanja zemlja kandidata koji se već nalze na putu ka članstvu u EU.

Cilj je da se među zemljma članicam postigne konsenzus oko nastavka politike proširenja do proleća 2020. godina kako bi se pokrenuli pristupni pregovori sa Albanijom i Severenom Makedonijom, odnosno obnovilo međusobno poverenje i partnerstvo na samitu EU Zapadni Balkan planiranom za maj 2020. godine u Zagrebu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.