U trendu

Turković: BiH se mora pridržavati međunarodnih ugovora

SARAJEVO – Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković rekla je danas da je dala nalog da se ispitaju i provere sve obaveze Bosne i Hercegovine iz međunarodnih ugovora i clanstava u međunarodnim institucijama.

„BiH se mora pridržavati međunarodnog prava i ugovora koje smo potpisali. I tu, jasno je, neke institucije moraju delovati po automatizmu. Vidimo da su sankcije koje se protiv Ruske Federacije donose sveobuhvatne te se doticu mnogih oblasti. Tamo gde budemo imali osnov ići ćemo da odmah sprovodimo svoje obaveze u pogledu restriktivnih mera, uključujući i pitanje zabrane letova”, kazala je Turković, prenosi N1 Sarajevo.

U tom pogledu, dodala je, informisana je da BiH ima vrlo precizne zakonske odredbe zbog čega je pozvala nadležnu instituciju da deluje u skladu sa zakonom, navodi Fena.

Turković kaže i da je BiH prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruzivanju sa EU kao i prema važećoj Strategiji za spoljnu politiku koju je usvojilo Predsedništvo Bosne i Hercegovine obavezna da se pridružuje stavovima EU pa i restriktivnim merama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.