U trendu

Turska: 77 poljskih bolnica u provincijama pogođenim zemljotresom

ANKARA – Turska vlada uspostavila je 77 poljskih bolnica u 10 provincija pogođenih zemljotresom, a hladno vreme ometa operacije spasavanja širom zemlje.

Turski ministar zdravlja Fahretin Kodža napisao je danas na Tviteru da u se pojedinima od tih bolnica mogu da obavljati hitne hirurške operacije.

Kodža je naveo da se povređeni u zemljotresu sa rizičnim zdravstvenim stanjem helikopterima prebacuju u bolnice u regionu, preneo je Si-En-En (CNN).

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posećuje danas područja koja su teško pogođena zemljotresom nakon što je u utorak proglasio tromesečno vanredno stanje u 10 provincija.

On je rekao da je cilj turske vlade da za godinu dana obnovi južni region Kahramanmaraša, epicentra zemljotresa u ponedeljak, napominjući da niko od građana neće ostati na ulici.
Predsednik je rekao da vlada planira da dodeli po 530 dolara pomoći porodicama pogođenim zemljotresom i da je organizovala smeštaj u hotelima za građane koji su ostali bez domova.
Erdogan je priznao da je u početku bilo probleme u čišćenju blokiranih puteva i snabdevanju prirodnim gasom, ali da je sada situacija pod kontrolom.

U razornim zemljotresima koji su u ponedeljak pogodili jugoistočnu Tursku i severnu Siriju poginulo je, prema najnovijim podacima, više od 11.000 ljudi.

Hladno vreme širom Turske i Sirije zakomplikovalo je potragu za preživelima, jer niske temperature povećavaju rizik od hipotermije za ljude zatrpane ispod ruševina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar