U trendu

Turska: Bankom hrane protiv bacanja hrane

ANKARA – Banka hrane će biti jedno od najefikasnijih sredstava u sprečavanju rasipanja i bacanja hrane u Turskoj, rekao je danas turski ministar šumarstva i poljoprivrede Bekir Pakdemirli.

“Naša je dužnost da identifikujemo nedostatke i poboljšamo sistem poznat kao banka hrane. Odgovornost opština je upravo podsticanje upotrebe ovog sistema”, rekao je Pakdemirli u obraćanju na virtuelnoj radionici o konceptu banka hrane u opštinama, prenosi agencija Anadolija (AA).

U opštinama u Turskoj, naime, već postoji mnogo banaka hrane koje slede ovu praksu i koje mogu da motivišu i druge, rekao je ministar i dodao da u toj zemlji svaki dan na otpadu završi oko 4,9 miliona vekni hleba, dok se baci do 50 odsto voća i povrća.

„U sektoru usluga godišnje se baci oko 4,2 tone hrane“, upozorio je Pakdemirli.

Dodao je da se oko 19 miliona tona hrane baci svake godine, što je jednako količini koju bi prevezlo oko 625.000 kamiona za smeće.

“Želeo bih da vam saopštim zanimljiv podatak o prehrambenom sektoru u našoj državi. Procenjeni promet u tom sektoru godišnje iznosi 500 milijardi turskih lira (62 milijarde dolara). Ako otpad od hrane smanjimo za oko dva odsto, to bi značilo uštedu od 10 milijardi lira (više od 1,2 milijarde dolara). Ako uspemo da ga smanjimo za pet odsto, to znači da bismo uštedeli 25 milijardi lira (više od tri milijarde dolara)“, naveo je Pakdemirli.

Banka hrane humanitarna, neprofitna organizacija čiji je cilj doprinos smanjenju siromaštva, gladi i rasipanja hrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.